•Algemene en financiële tegemoetkomingen voor 65-plussers•Heist-op-den-Berg opent inloophuis dementie•Gratis hakselhout

Algemene en financiële tegemoetkomingen voor 65-plussers
De gemeentelijke seniorenadviesraad organiseert in samenwerking met het OCMW een voordracht met als thema ‘Algemene en financiële tegemoetkomingen voor 65-plussers’.
Met deze uiteenzetting willen wij de Heistse senior informeren over de financiële en algemene tegemoetkomingen waarvan bejaarden in rustoorden, bejaarden thuis en hun familie kunnen genieten.
Tijdens een infosessie zullen verschillende thema’s aan bod komen: financiële tegemoetkomingen zoals de mantelzorgpremie, wonen, verzorging, vervoer, opvang, informatie en psychologische ondersteuning, kortingen bij socio-culturele activiteiten, dementie.
Nadien is er ook nog voldoende tijd voorzien om vragen te stellen.
Alle geïnteresseerde senioren van Heist-op-den-Berg worden vriendelijk uitgenodigd op deze voordracht, die plaatsvindt op donderdag 5 mei 2011 om 14 uur in de polyvalente zaal van Cultuurcentrum Zwaneberg. De toegang is volledig gratis!
 
Heist-op-den-Berg opent inloophuis dementie
Je hebt niet alleen geheugenproblemen. Daar valt tot op zekere hoogte mee te leven. Maar je verliest je vermogen om initiatief te nemen, je voelt je vaak rot en depressief. Dat is een stuk moeilijker. Men moet leren om hulp te vragen om daarmee om te gaan.” Deze woorden uit de mond van een oudere met dementie zijn veelbetekenend.
Na het succes van het eerste praatcafé dementie in februari volgt nu de opening van het inloophuis dementie in Heist-op-den-Berg. De officiële opening vindt plaats op maandag 2 mei 2011 in het lokaal dienstencentrum De Pit, Boonmarkt 27, 2220 Heist-op-den-Berg om 14 uur. Het inloophuis dementie kadert in het project ‘dementievriendelijke gemeente’ Heist en is een initiatief van OCMW Heist-op-den-Berg, Lokaal dienstencentrum De Pit en Psychogeriatrisch Netwerk PGN en CGGZ.

Het idee achter dit nieuwe centrum was een plaats te creëren met een lage drempel, waar men informatie en advies kan krijgen, gecombineerd met een ontmoetingsplaats en activiteitencentrum. Dit centrum wil mensen met dementie overdag een thuis bieden, waar ze mogen zijn wie ze zijn. Niet hun gebrek of ziekte staat voorop, maar hun vermogen.
Mensen met dementie zijn de hele dag welkom in het centrum, alleen of samen met partner, familie, vrienden.
Ze kunnen zelf bepalen wat ze doen: de krant lezen in de koffiehoek, informatie opzoeken in de bibliotheek, gezamenlijk eten, een lezing organiseren of bijwonen, deelnemen aan een creatieve of sportieve activiteit… terwijl anderen gewoon naar het café komen om te praten, enz.

Herman Wauters van het psychogeriatrisch netwerk houdt er een raadpleging voor personen met dementie of hun familieleden iedere maandag tussen 14 en 17 uur (uitgezonderd vakantie- en feestdagen).
Info
- Ilse Van Dessel van LDC De Pit, projectcoördinator, tel. 015 22 88 99
- Tinne Persoons van het OCMW, projectcoördinator, tel. 015 24 93 50
 
Gratis hakselhout
Het gemeentebestuur heeft beslist om het hakselhout dat zich bevindt op de terreinen in de Broekmansstraat 89 in Booischot (aan het woonwagenpark) gratis ter beschikking te stellen aan de inwoners van de gemeente Heist-op-den-Berg - dit zolang de voorraad strekt.
Op vrijdag 6 mei van 9 tot 16 uur en op zaterdag 7 mei van 9 tot 12 uur kan het hakselhout afgehaald worden. Er is iemand van de gemeentelijke technische dienst aanwezig om het hakselhout met een laadkraan op een aanhang- of vrachtwagen te laden.
Info
Technische dienst, Herentalsesteenweg 112, 2220 Heist-op-den-Berg, tel. 015 22 86 30, mail technische.dienst@heist-op-den-berg.be